U utorak (15.11.2022.) u Republici Hrvatskoj otkrivanje spomen obilježja za ubijene Bošnjake s područja Prijedora

Općina Majur koja teritorijalno pripada području Hrvatske Kostajnice 15. studeni/novembar obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata s područja Općine Majur.


Ove godine, pored komemorativnog obilježavanja na svim lokacijama općine Majur odnosno spomen obilježjima, bit će otkriveno i novo spomen obilježje na lokaciji Vasića Bare, Meminska.
Na toj lokaciji su eshumirana četiri tijela Bošnjaka iz prijedorskog sela Čarakovo: Izet Behlić (1966.), Esad Kaltak (1947.), Fikret Behlić (1963.), Redžep Behlić (1956.). Oni su bili pripadnici skupine od 54 Bošnjaka iz Općine Prijedor, koji su u rujnu 1992. krenuli preko Kozare u izvlačenje u Republiku Hrvatsku, nakon što je Vojska Republike Srpske zauzela ovu općinu i provela progon nesrpskog stanovništva.


U općinama hrvatskog Pounja otkriveno je 11 masovnih grobnica, nastalih u periodu 1991-1993 godina. Ekshumirano je 114 žrtava kako iz Hrvatske tako i susjedne BiH. Ove zločine su počinili pripadnici Milicije i Teritorijalne odbrane SAO Krajine.


Masovna grobnica u hrvatskom Pounju na lokalitetu Vasića Bare nastala je septembra 1992.godine. Na šumovitom proplanku nedaleko od sela Meminska, općina Hrvatska Kostajnica, ekshumirana su četiri tijela. Oni su bili pripadnici grupe od 54 Bošnjaka prijedorske općine koji su septembra 1992.godine krenuli preko Kozare u Republiku Hrvatsku, nakon stravičnih zločina i progona nesrpskog stanovništva. Ovu grupu prijedorskih Bošnjaka, u noći s 8. na 9. septembar 1992. godine napali su pripadnici Posebne jedinice milicije Hrvatska Kostajnica.


Dio članova ove grupe je uhvaćen i priveden u Hrvatsku Kostajnicu i Glinu. Brojni su likvidirani. Kod Cerovljana dvoje, u šumi Zelenika 13, na području Baćina 10 Bošnjaka. Među zarobljenicima su po svemu sudeći bila i četvorica Bošnjaka koji su strijeljani na lokalitetu Vasića Bare. Posmrtne ostatke ovih žrtava, 29.septembra 1998. godine ekshumirala je Radna grupa za lociranje, ekshumaciju iidentifikaciju civilnih i vojnih žrtava rata Republike Hrvatske.


Svoj četvorici su na podlaktičnim kostima nađene vezane omče od užadi, a jednoj su žrtvi konopom bile vezane i noge. Iako se u izvještajima srpske milicije iz 1992.godine govori o “zelenim beretkama”, nakon ekshumacije je utvrđeno da su žrtve bile u civilnoj odjeći s nešto stvari, a jedna osoba je bila bez odjeće. U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu kod jedne žrtve su utvrđene strijelne rane glave, dok se kod ostalih nije mogao utvrditi uzrok smrti. Kod jedne su žrtve utvrđeni višestruki lomovi ruke.


Preliminarnom identifikacijom DNK metodom utvrdilo se da se radi o Bošnjacima iz prijedorskog sela Čarakovo. Na lokalitetu Vasića Bare u Hrvatskoj Kostajnici, septembra 1992. godine su ubijeni: IZET BEHLIĆ (1966) ESAD KALTAK (1947) FIKRET BEHLIĆ (1963) REDŽEP BEHLIĆ (1956)


Uprava za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Republike Hrvatske 2007.godine je predala posmrtne ostatke pomenutih žrtava Institutu za nestale osobe BiH. Prema informacijama koje ovih dana dolaze iz susjedne države, Republika Hrvatska je na mjestu stradanja prijedorskih šehida podigla spomen obilježje. Ranjena golubica se nalazi na lokalitetu Vasića Bare, ali i na drugim lokalitetima Hrvatske gdje su otkrivene masovne grobnice.


“Želim se zahvaliti Republici Hrvatskoj koja je obilježila mjesto gdje je ubijen moj otac Esad Kaltak”, ističe njegov sin Senad. Iza Esada je ostalo četvero djece i supruga. Posmrtni ostaci Esada Kaltaka i njegovih sapatnika ukopani su u Šehidskom mezarju Čarakovo.


U općini Majur ističu kako spomenik ranjenu golubicu R Hrvatska po zakonu gradi na svim mjestima masovnih grobnica. Na području općine Majur ovo je drugi takav spomenik.


Izvori: Općina Majur/Senudin Safić/mojprijedor.com

Prethodni članakRealiziran najveći projekt u historiji BNV-a RH
Naredni članakFilmom “Djeca sa CNN-a” otvoreni Dani bosanskohercegovačke kulture