BNV RH oštro osudila Milanovićeva odlikovanja ratnim zločincima HVO

Bošnjačko nacionalno vijeće u Republici Hrvatskoj danas je reagiralo na odluku predsjednika Republike Hrvatske da odlikuje presuđene ratne zločince HVO-a. Iz BNV-a, kojemu je predsjednik Armin Hodžić, poručuju da je na prošlim izborima veliki broj Bošnjaka glasao za Zorana Milanovića vjerujući da će on donijeti pozitivne promjene u odnose dvije države te bošnjačkog i hrvatskog naroda. On ih je i donio, ali nagore, poručuju iz BNV-a koji je odlučio da Milanovića više neće pozivati na svoja događanja niti će ga više tražiti pokroviteljstva za održavanje projekata. Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Prema pisanju medija proteklih dana najavljeno je kako će sutra Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dodijeliti odlikovanje Vojnoj policiji HVO-a i Postrojbi za posebne namjene Ludvig Pavlović. Na taj način Zoran Milanović nastavlja sa praksom dodjeljivanja odlikovanja ratnim zločincima jer upravo je Vojnom policijom HVO-a rukovodio Valentin Ćorić koji je zbog ratnih zločina nad Bošnjacima tijekom rata osuđen na 16 godina zatvora. Unutar istog sustava djelovao je i Berislav Pušić, također osuđenik u procesu Prlić i ostali.

Navodno bi odlikovanje trebao dobiti i Željko Džidić koji je 2011. godine pobjegao u Hrvatsku pred licem pravde jer mu je trebalo biti suđeno za ubojstva ratnih zarobljenika Armije BiH čije posmrtne ostatke njihove obitelji i danas traže. S obzirom da Predsjednik RH nije opovrgnuo navedeno, a i imajući u vidu njegovo dosadašnje ponašanje i djelovanje kada je u pitanju odnos prema Bošnjacima, čin dodjeljivanja odlikovanja postrojbama koje se dovode u vezu s ratnim zločinima je za svaku osudu.

Svatko ima pravo na vlastito mišljenje i političko djelovanje, međutim ne vidimo apsolutno nikakvu korelaciju između promjena izbornog zakona u BiH i dodjeljivanja odlikovanja postrojbama u kojima su djelovali ratni zločinci. Nažalost, na prošlim predsjedničkim izborima većina Bošnjaka u Hrvatskoj svoj je glas dala Zoranu Milanoviću uvjerena da će on donijeti promjenu u politici prema Bosni i Hercegovini. Doduše, on ju je i donio, ali nagore.

Zbog prestanka iluzije da će Milanović doprinijeti odnosima Hrvata i Bošnjaka, odnosno odnosima dviju država, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Bošnjačko nacionalno vijeće na izvanredno održanom Predsjedništvu donijelo je zvaničnu odluku po kojoj se Zoran Milanović više neće pozivati na događanja u organizaciji BNV RH-a niti će ga BNV više tražiti pokroviteljstva za održavanje projekata.

Ovaj simboličan čin nadamo se da će doprinijeti svijesti u hrvatskom društvu koja će rezultirati spoznajom da se stvari a pogotovo strukture i zakoni mijenjaju dijalogom i kompromisom, a ne konstantnim guranjem prsta u oko prvim susjedima i prijateljima samo zato što imaš drugačije mišljenje od njih. Isto tako se nadamo da će se u budućnosti na hrvatskoj političkoj sceni pojaviti opcije i ljudi koji će artikulirati i drugačiju, afirmativniju politiku prema Bosni i Hercegovini od ove do sada ustaljene, konfliktne i osuđene na neuspjeh.

Prethodni članakSENAD EF. HEVEŠEVIĆ: Gradnja Islamskog centra Osijek počinje krajem ove godine
Naredni članakDodik teško vrijeđao Bošnjake, ali i Hrvate – pitanje je vide li to Čović kao uvredu