Godišnjica prvih halal certifikata Agencije za certificiranje halal kvalitete

Prijem kod reisa Kavazovića

Agencija za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice na današnji dan prije 15 godina dodijelila je prve Halal certifikate.

Tim povodom reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović primio je delegaciju koju su činili muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, predsjednik Upravnog odbora (UO) Agencije Ahmed Hatunić, direktor Agencije Damir Alihodžić, te članovi Upravnog odbora Amir Sakić, hfz. Ahmed Huskanović, Midhat Jašić, Valdet Peštalić i Faruk Mulabdić.

Oni su informirali reisu-l-ulemu o dosad postignutim rezultatima i planovima, uz saglasnost u ocjeni da Agencija radi dobar posao i ispunjava misiju.

“Nama je najbitnije da Agencija ispunjava svoju ulogu, a to je da se za muslimane u Bosni i Hercegovinu osigura halal hrana. To je ono s čime sam, kao reisu-l-ulema, zadovoljan”, poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Istakao je da je uloga Agencije važna za muslimane u našoj državi i da je treba razvijati i proširiti njene kapacitete, u skladu s potrebama.

Muftija tuzlanski istakao je tom prilikom da su ljudi koji su ranije vodili i koji vode Agenciju uradili dobar posao, pa tako Agencija ima  vidljive rezultate.

“Agencija unapređuje aktivnosti i postoje jasni zahtjevi da se razvija, kadrovski i infrastrukturno. Agencija okuplja iskusne i stručne kadrove, ima dobar menadžment i kompetentan Upravni odbor”, poručio je muftija Fazlović.

S ocjenom da je rad Agencije uspješan saglasan je i predsjednik Upravnog odbora Ahmed Hatunić, koji je istakao da je rad mladog i dinamičnog tima vidljiv u rezultatima jer se stalno povećava broj kompanija zainteresiranih za ispunjavanje uslova Halal certifikata.

“Potrebno je podržati njen razvoj u infrastrukturnom smislu, osigurati joj uslove za provođenje kvalitetnih edukacijskih programa i obuka i  vlastitu laboratoriju. To je sad u fokusu, za to se ozbiljno pripremamo”, kazao je Hatunić.

Direktor Agencije Damir Alihodžić informirao je da je dosad izdato 282 Halal certIfikata i  trenutno ima 150 aktivnih kompanija koje svakodnevno proizvode halal proizvode i nude halal usluge.

“U brojevima, to je 8.850 proizvoda i usluga, što u našim okolnostima nije zanemarivo”, kazao je Alihodžić, ističući da su posebno ponosni i činjenicom da je Agencija vrlo dobro pozicionirana u regiji i svijetu, pa je zahvaljujući uspostavljenoj saradnji s brojnim institucijama i certifikacijskim tijelima njen certifikat i globalno priznat.

Dodao je, između ostalog, da je Agencija servis muslimanima i Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, kao i svim potrošačima halal proizvoda.

“Isto tako, servis je i našim firmama i industriji, u smislu da dobijanjem Halal certifikata stiču konkurentnu prednost na tržištu BiH, regije i Evrope, ali i na globalnom tržištu”, kazao je Alihodžić.

On je tom prilikom iskazao i posebnu zahvalnost rahmetli prof. Besim-ef. Čaniću, inicijatoru osnivanja Agencije za certificiranje halal kvalitete, “koji je u Tuzli okupio ekipu koja je prve korake hrabro i odgovorno iznijela na svojim plećima”.

“Prvih šest Halal certifikata Agencija za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice dodijelila je kompanijama Pilkom d.o.o. Gradačac, Vispak d.d. Sarajevo, Brojler d.o.o. Sarajevo, Oblo Commerce d.o.o. Konjic, Vegafruit d.o.o. Doboj Istok i Pekara Kabil d.o.o. Tuzla, na svečanosti u Sarajevu 22. septembra 2006. godine. Tim događajem ozvaničen je početak sistemskog i organiziranog halal certificiranja u Bosni i Hercegovini i području država Balkana”, saopćila je MINA.

Prethodni članakŽeljko Komšić pozvao institucije UN-a da istraju na zaštiti ljudskih prava
Naredni članakPlenković o epidemiološkom stanju: Brojke i dalje rastu, važno je vakcinisati se