Oštra reakcija Hodžića na izjave Milanovića: Urođena predrasuda prema Bošnjacima

Armin Hodžić (Foto N1)

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Republike Hrvatske i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armin Hodžić izjavio je na današnjoj press konferenciji, koja je sazvana zbog izjava predsjednika te države Zorana Milanovića o Srebrenici, da Milanović ima urođenu predrasudu prema Bošnjacima, a onda i Bosni i Hercegovini, te da je njegovom posljednjom izjavom pređena crvena linija.

Kako je na početku svog obraćanja rekao Hodžić, razlog sazivanja današnje press konferencije je to što pismo ovoga vijeća nije bilo popraćeno, a bilo je upućeno svim institucijama – predsjedniku države, premijeru, Hrvatskom saboru, a u vezi s izjavama predsjednika Zorana Milanovića o Genocidu u Srebrenici, piše N1.

Rekao je da je proteklih nekoliko godina, odnosno od zadnjih općih izbora u BiH koji su se održali 2018. godine, u hrvatskom javnom prostoru tema BiH jedna od top pet tema te da je tema BiH postala “možda i jedina agenda hrvatske vanjske politike”.

“Naslušali smo se svakakvih izjava koje su bile i uvredljive za BiH i Bošnjake i sve smo to stavljali u košaru dnevnih političkih prepucavanja zarad ostvarivanja određenih političkih ciljeva, ali smo došli u fazu kada se prešla crvena linija, kada više nije u pitanju samo politički cilj – da li je to izmjena Izbornog zakona u BiH ili nešto drugo. Civilizacijska linija postoji preko koje niko od nas ne bi trebao ići. I postoje norme kako se ne bi u svijetu dešavalo ne samo ono iz Drugog svjetskog ratu nego i na tlu Evrope – u Srebrenici 1995. godine”, izjavio je Hodžić.

Citirao je posljednju izjavu Milanovića o Genocidu u Srebrenici:

“To je težak zločin s elementima genocida. To je rekao i sud, ali nijedan sud ne može biti sveto pismo. Nekim ljudima je to dobro leglo, nekim ljudima ili neljudima to nije dobro leglo. 5.000 ili 8.000 ili 80.000 nije isto. Nije isto događa li se u plinskim komorama ili se događa s mačetama. Ne znam kome bi takva moja izjava mogla škoditi.”

Hodžić je nakon toga obrazložio tu Milanovićevu izjavu.

“Broj jedan je eufemizam za Genocid u Srebrenici – to nije strašan zločin, ali to je genocid i to nije rekao Hodžić, Milanović, već svi relevantni sudovi. Dolazimo do situacije u kojoj Milanović kaže da nijedan sud nije sveto pismo. Pazite kakva je to poruka građanima Hrvatske – to što sud kaže ne mora biti relevatno. Dakle imamo poruku da kada je riječ o Srebrenici, ovaj sud ne mora biti sveto pismo”, rekao je te dodao:

“Oni koji ne misle isto kao on su onda neljudi, ali najjeziviji dio ove poruke je da svaka žrtva nije ista. Pazite koju to Pandorinu kutiju otvara! Da li to znači da ako je žrtva katolik ili musliman manje ili više vrijedna od neke druge žrtve, ako je muško da li je vrednije od osobe ženskog spola, ako je starije ili mlađe i tako dalje? Morbidan teren licitiranja i trgovanja sa brojkama žrtavama, sa mjestom zločina i sa mehanizmom izvođenja tog zločina. Nekoliko puta sam preslušavao tu izjavu i nisam mogao doći sebi da neko može doći na takav level da krene sa preispitivanjem vrijednosti žrtava bilo kojeg zločina, pa tako i sa ovim koji je osmišljen i efikasno sproveden u Srebrenici gdje je ubijeno više od 8.500 ljudi.”

Istakao je i da mu je “zaparao uši” savjet Milanovića za predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Da ne rade pritisak da se ukine Zakon o zabrani negiranja genocida. I pazite, to nije Inzkov zakon, on ga je nametnuo, to je Zakon o zabrani negiranja genocida, to je pokušaj srpske retorike da se ublaži sve ono što sadrži taj zakon. Njegov je savjet da oni to ne rade, ne zbog problematičnosti toga što oni čine, nego zbog sadržaja jer kaže ako to budete radili, prozvat će vas fašistima, dakle, on brine za njihov imidž, on ne brine koje su konsekvence toga što oni rade. To je jedna nova paradigma pristupa u ophođenju prema žrtvama Genocida u Srebrenici i dovoljno je uporediti ko još ima sličnu retoriku u regiji, pa tako i politički dužnosnici iz RS-a, a onda i neformalni Vučićev glasnogovornik Vulin”, izjavio je Hodžić.

Naveo je i kako u Hrvatskoj, sve dosad, nije bilo ovakvih slučajeva.

“Sad smo ušli u jednu potpuno novu dimenziju koja me zabrinjava, jer ovakvo jedno trgovanje sa sjećanjem na Genocid u Srebrenici zarad bilo čega je neprihvatljivo. Ovo je crvena linija, jer tamo nisu ubijani vojnici, tamo su ubijani žene, djeca, muškarci, i dan-danas se traži još 1.200 ljudi”, istakao je.

Naglasio je da je Zoran Milanović prvi čovjek Republike Hrvatske i da ako od njega dolaze takve poruke, šta onda možemo očekivati u društvu.

“Da sam se ja tog jula ‘95. zadesio u Srebrenici, i mi bismo doživjeli istu sudbinu kao naši sunarodnjaci i mi ovdje pričamo o susjednoj zemlji”, izjavio je.

Zaključio je kako je današnja reakcija uslijedila nakon niza izjava Milanovića te je spomenuo “Prvo sapun pa onda parfem”, “Nismo mi u Prnjavoru”, te da se iz svih njegovih izjava vidi kontinuitet njegovih misli i javnih poruka.

“On ima urođenu predrasudu prema Bošnajcima, a onda i BiH i ono što vidim je da on Bošnjake promatra kao ljude koji su jedino za bauštel i pravljenje ćevapa i da ih se ne treba ništa pitati. Iz te misli proizlazi i ovaj stav da žrtva u Srebrenici je manje vrijedna u odnosu na druge genocide i ratne zločine”, podvukao je predsjednik Vijeća.

Hodžić je poručio i da je očito da Milanović ne želi da se zamjera Dodiku i Čoviću.