Zlatko Hasanbegović nazvao Hrvatsku i BiH “jednom cjelinom”, Armin Hodžić mu brzo odgovorio

Hasanbegović i Hodžić

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Sabora Republike Hrvatske raspravlja o nasilnom vraćanju migranata koji ilegalno prelaze granicu Hrvatske. Iako je uvodni dio sjednice prošao mirno, kada je krenula rasprava došlo je i do sukoba.

Nemir na sjednicu ovog odbora unio je njegov potpredsjednik Zlatko Hasanbegović koji je, komentirajući nedavno objavljene snimke premlaćivanja migranata, kazao da se “na temelju YouTubea i televizijskih priloga ne mogu donositi dalekosežni zaključci”.

“Pokrenute su istrage, provedene i suspenzije, DORH je najavio istragu i time je država poslala ključnu poruku da uvažava humanitarnu dimenziju i da je svako neljudsko ponašanje nedozvoljeno, i to ne prema međunarodnim konvencijama nego prema hrvatskom zakonu”, ovom prilikom je rekao Zlatko Hasanbegović.

Međutim, on je u jednom momentu dodao i to da “Hrvatska i Bosna i Hercegovina čine jednu cjelinu”, na što mu je predsjednik Odbora Milorad Pupovac oduzeo riječ.

U međuvremenu je na svom Facebook profilu reagirao i Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

“Neko bi Zlatku Hasanbegoviću trebao javiti da je NDH završila 1945. a Jugoslavija prije 30-tak godina, te da Hrvatska i Bosna i Hercegovina nisu niti će biti ‘jedna cjelina’”, napisao je Hodžić.

Prethodni članakVečernji list piše: U osam mjeseci 2021. godine prijavljeno 490 skitnica i prosjaka
Naredni članakDo 29. oktobra produženo terensko popisivanje stanovništva