Vijenci i svijeće za poginule branitelje HVO-a Sarajevo

Na groblju Sv. Josip

Za sve poginule, preminule i nestale branitelje Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Sarajevo i Hrvatske brigade “Kralj Tvrtko” položeni su vijenci i zapaljene svijeće povodom Svih svetih i Dušnog dana, saopćeno je.

“Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana, izaslanstvo Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, izaslanstvo Vlade Kantona Sarajevo – Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja KS i Davor Čičić, ministar finansija KS te predstavnici Općine Novo Sarajevo, Koordinacije boračkih udruženja Općine Novo Sarajevo i Hrvatskog narodnog vijeća u BiH, danas su na groblju Sveti Josip u Sarajevu položili vijence i zapalili svijeće za sve poginule, preminule i nestale branitelje HVO Sarajevo i Hrvatske brigade ‘Kralj Tvrtko’ te civilne žrtve obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992–1995. godine”, navedeno je u saopćenju navedene udruge.

Predsjednik Udruge i prvi ratni predsjednik HVO-a Sarajevo Marinko Pejić je naglasio da je ponosan na sarajevski HVO, a posebno na njegove branitelje koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu i imali veoma dobru saradnju s pripadnicima Armije BiH u odbrani zajedničke domovine.

“HVO Sarajevo, koji je utemeljen u okviru Hrvatskog gospodarskog društva BiH, na samom početku agresije na BiH stao je na branik Sarajeva i države BiH i zajedno s ostalim odbrambenim postrojbama činio Oružane snage Republike Bosne i Hercegovine. Smatram da je naša obaveza da odamo počast i poštovanje svim poginulim i preminulim braniteljima i HVO Sarajevo i BiH čiji nas izgubljeni životi obavezuju na stalnu izgradnju boljeg i pravednijeg društva”, kazao je Pejić.

On dodje da je značaj HVO-a Sarajevo uistinu nemjerljiv jer su borci dali ono najvrednije za obranu plemenitih ideja i slobodu Sarajeva – svoje živote.

“Neka je vječna slava i hvala svim poginulim, preminulim i nestalim braniteljima Sarajeva i države BiH”, navedeno je u saopćenju.

Prethodni članakDŽEVAD JAHIĆ: Koji su to starinački jezici na Balkanu?
Naredni članakRobotičari iz BiH lideri na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi